TEST/ HULK: OPEL ZAFİRA TOURER

  Teknik veriler:

  • Marka-Model: Opel Zafira 2.0 Cdti Enjoy
  • Test aracının km: 137000
  • Motor:  1956 cc, 4 silindirli turbo dizel
  • Güç:  165 hp @ 4000 d/d
  • Tork: 350 Nm @ 1750-250000 d/d
  • Şanzıman:  6 ileri tork konvertörlü otomatik (active select)            
  • 0-100 km/s: 9,9 sn
  • Son hız: 205 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 8-8,5 litre/100 km
  • Ağırlık: 1685 kg
  • Bagaj hacmi: 152-1860 litre
  • Lastik: Continental Sport Contact 5 225/50/17

Bu gün ki test konuğumuz 2016 yılında Jeremy CLARKSON (eski Top Gear sunucusu) en çok beğendiği 10 arabadan birinin makyajsız versiyonu.

Bu arabayı bol bol daha önce test ettiğim Citroen C4 Picasso ile karşılaştıracağım özellikle iç mekanını o testi de okumanızı tavsiye ederim

İÇ MEKAN:  

Kullanışlılık: Mpv lerin olmazsa olmazı ve bir kaç eksiği dışında çok beğendiğimi söyleyebilirim. 

Ön kapılarda 3 şişelik arka kapılarda ise 1 er tane bardaklık ve 2 şişelik alan var bu klasmanda C4 Picasso biraz daha önde.

Far altında küçükte olsa kapaklı bir göz var içi garaj kumandası için ideal ama açılışı ve kalitesini beğenmedim.



Koltuk altlarında herhangi bir göz yok ama eşya koymak için bir boşluk var.

2 tane gözlüklük var 



Orta tarafa geçtiğimizde ekranın hemen önünde içi kadife kaplı ve kapaklı bir göz var. Çok büyük olduğu söylenemez küçük ıvır zıvırlar için ideal.



Vitesin önünde altı kaydırmaz plastik ile kaplı telefon,cüzdan için ideal bir göz var ve orada gizli  şekilde duran bir tane usb ve aux girişi var 



Bu arabada maalesef flexrail yok ama yine de vitesin arkasında 2 tane bardaklık ve bir tane kapaklı geniş bir göz var ikisininde içi kaydırmaz plastik. C4 Picasso ya göre burayı daha çok beğendiğimi söyleyebilirim. Flexrail ile daha iyi olacağına eminim.


Kol dayama içinde saçma bir çekmece var içi kadife kaplı ama ne için kullanılabileceğini çözemedim açıkcası 1 kutu sakız alabiliyor anca ve yukarı aşağı hareket etmiyor sadece önce ve arkaya gidiyor çok beğendiğimi söyleyemem.



Bu araba da çift torpido var ikisinin de içi kadife kaplı ve derinlikleri baya iyi ama soğutması yok.





Arka da ise kol dayama yok,masa yok,yerde kapaklı bir göz yok bu konularda C4 Picasso biraz daha önde ama aynı C4 Picasso daki gibi koltukların sırtlığı ve konumu bağımsız olarak ayarlanabiliyor.



Bagaj: Bu araba 7 kişilik olduğu için bagaj C4 Picasso göre daha büyük doğal olarak ama kullanışlılık olarak daha çok beğendim sol da ve sağ da 2 tane derin bir göz var,koltukları yatırınca dümdüz oluyor ve yükleme yapmakta kolay bagajın yüksekliği dizimin hizasına geliyor. (1.80cm)



Tuşlar: Orta konsolda ilk bakışta ciddi bir tuş kalabalığı var ve kullanımı alışkanlık gerektiriyor açıkcası ben gençliğim ve teknolojiye olan yakınlığımdan dolayı oraya çok rahat hakimiyet kurdum ama teknolojiye birazcık uzak olan biri oraya hakimiyet kurmakta zorlanacaktır.



Kalite: Arabanın genel olarak kalitesini beğendim hatta beklentim den daha iyi çıktığını söyleyebilirim. Araba da kapı üstleri,vitesin çevresi,kol dayamalar,konsolun üstü hep deri kaplı ve yumuşak. Kapı içindeki gözler,far altı ve bagajdaki gözler hariç bütün gözler ya kadife ya da kaydırmaz plastik ile kaplı. Ayrıca trim sesleri malzeme kalitesi ve işçiliğin nasıl olduğunu anlamak için en iyi yoldur 137000 km deki test aracımızda sadece 1 kez arnavut kaldırımdan geçerken ortadaki ekranın üstünden trim sesi çıkardı onun dışında herhangi bir ses yok ki yolun bozukluğunu ve aracın kilometresini düşününce çokta sorun olarak görmüyorum o sesi.



Donanım: 

  • 2 yönlü ayarlanabilir yolcu koltuğu
  • 2 yönlü ayarlanabilir ön koltuk kafalıkları
  • 2. sıra arka orta koltuk kafalığı
  • 4 yönlü ayarlanabilir sürücü koltuğu
  • Arka cam güneşlikleri
  • Aux,usb,cd çalar
  • Bagaj örtüsü
  • Deri kaplı direksiyon
  • Direksiyondan kumanda sistemi Deri kaplı direksiyon İçin standart
  • Elektrikli ön ve arka camlar
  • Elektrikli, ısıtmalı, gövde rengi ve otomatik katlanır yan aynalar
  • Gündüz farları
  • Hız Sabitleyici (Cruise Control) 
  • Hıza duyarlı elektrikli direksiyon
  • ISOFIX çocuk koltuğu sabitleme noktaları (2. sıra yan koltuklar)
  • Işığa duyarlı otomatik kararan iç dikiz aynası
  • Koyulaştırılmış arka camlar
  • LED arka farlar
  • Lastik Basıncı Takip Sistemi
  • Otomatik Yanan Farlar (ALC) (tünel algılama özelliği)
  • Park sensörü (ön/arka)
  • Uzun Far Asistanı (HBA)
  • Yağmur Sensörü
  • Yol Bilgisayarı

donanımları var.


Eleştirmem gereken bir kaç eksiklikler var.


Ekranlar: 2012 model olduğunu düşününce ekranlar bana vasat geldi. Okunabilirliği iyi o konuda bir sorun yok ama daha iyi olabilirdi


Yol Bilgisayarı: Kontrol etmeniz için soldaki kolu kullanmanız gerekiyor yani gezinmek için direksiyonu bırakmanız gerekiyor bu bence çok büyük bir eksik.



Uzun Far Asistanı: Çalışması için nasıl şartlar aradığını anlamadım. Ben kullanırken bir türlü devreye sokamadım. Fonksiyon açık olduğu halde çalışmadı.


Konfor: Bu arabanın genel olarak konforunu beğendim. 50 yanak lastiklerin yardımıyla sönümlemesi iyi ama küçük bir sıkıntı var ki o da hız. Süspansiyonlar düşük hızlarda çok iyi çalışmıyor ne zamanki engebelerden yavaş bir şekilde geçmeye başlıyorsunuz o zaman biraz fazla sarsılıyor ama engebeleri umursamayıp biraz daha hızlı geçmeye başlıyorsunuz işte o zaman süspansiyonlar daha iyi çalışıyor ve buna bağlı olarak konforu da artıyor. 

Koltuklar: Ön koltukları çok sevdim.Yumuşak ve rahatlar ayrıca ideal sürüş pozisyonunuzu çok rahat buluyorsunuz C4 Picasso ya kıyasla daha fazla seçenek var.



Arka koltuklar maalesef ön koltuklar kadar rahat değil nedense birazcık sert C4 Picasso da ön ve arka koltuklar arasında bu tür bir fark yoktu.

Yaşam alanı olarak ön koltukları kendime göre ayarlayınca baş ve diz mesafesi ikisinde de 5 parmaklık yer kalıyor (1.80cm) bu C4 Picasso dan biraz daha geniş ama ortada küçük bir şaft tüneli var 3. oturacak kişiyi çok rahatsız etmez.



3.sıra çok mecbur kalmadıkça oturmak mantıklı değil bunun sebebi koltukların baya sert ve konforsuz olması hacim olarak ise beklentilerimin üzerine çıktı baş ve diz ön ve orta sıradaki koltukları kendime göre ayarlayınca 1.80 cm limit oluyor. Ayrıca ortalarında 2 tane bardaklık ve telefon vb. koymak için yer olması baya hoşuma gitti.



Yalıtım: Bu arabanın rüzgar ve lastik sesi yalıtımını beğendim ama motor yalıtımında biraz sıkıntılar var.

Rüzgar sesi 125 ten sonra girmeye başlıyor ve 180 seviyelerine kadar içeride fırtınalar kopmuyor ki tombul aynaları düşününce bunlar uzun yol için çok güzel değerler.



Motor sesi de 2000 devirin altında ses konusunda sıkıntısı yok ama 2000 devirden sonra kükremeye başlıyor ve rahatsız ediyor.

Motor: Test aracındaki 2.0 Cdti ünite 165 Bg 350 Tork üretiyor ve bu motor bu araba için gereksiz fazla ama araba o kadar rahat hızlanıyor ki düz yolda 200 e rahatça çıkabiliyor ve özellikle ara hızlanmalarda ve sollamalarda bu güç arabayı kullanırken gerçekten güven veriyor kısacası ben bu motoru çok beğendim. Bu motor ile bu arabayı kullanması çok keyifli oluyor. Açıkcası bu motor ile insignia nasıl olurdu çok merak ediyorum.


Şanzıman: 6 ileri tork konvertörlü active select isimli şanzıman kullanılmış. Daha önceki insignia testindeki kadar iyi değil ama genel olarak benzer hisleri var. Şanzımandaki sıkıntı ise vites düşüşleri; araba ile hızlanmak istediğinizde çok sert düşürüyor ve bu da pürüzsüzlüğü engelliyor. Aslında bu bir spor araba olsa hoşuma giderdi ama bu araba bir MPV yani aile arabası olduğu için çok beğenmedim.

6. viteste 2000 devirde 120 km hız yapıyor. Bu değer yalıtımla birleşince uzun yol için çok uygun bir araba oluyor.

Yakıt: Çok az yaktığını söyleyemem benim karma tüketimim 8.4lt/100km. Bu araba dizel olduğu halde yakıt tüketimi olarak benzinli gibi davranıyor. Yani genel olarak dizellerde performanslı kullanınca karma tüketimde çok büyük değişiklik olmaz ama bu araba da performanslı kullanımda 8.4 direk 11-12 lere çıktı ama uzun yol sakin kullanımda da 4.6 lt/100 km gördüm yani toparlarsam eğer arabanın motoru bu konuda biraz esnek.

Sürüş: Araba beklenenin aksine dinamik bir sürüşü var. Süspansiyonlar genel olarak konforlu olsa da çokta yumuşak olduğu söylenemez böyle büyük bir arabada yana yatmaların az olması beni şaşırttı ve alt yapıya yol tutuş konusunda baya çalışmışlar araba 350 nm tork olmasına rağmen hiç tork steera kalmadı (C4 Picasso 240 nm tork ile kaldığı oluyordu). Arka tarafta ise yarı bağımsız watts çubuğu kullanılmış. Tam olarak bir bağımsız gibi tepki vermese de C4 Picasso daki torsiyon çubuğundan kesinlikle iyidir. 




Tutuş karakterini özetlemek gerekirse araba yola yapışıyor,kolay kolay kaymıyor tabii yüksek gövdesinden dolayı bir hatchback kadar iyi tutmuyor.


Direksiyon: Arabanın sürüşünün en çok düştüğü nokta burası kısacası aşırı yumuşak ve yüksek hızda da yumuşak kalıyor. Arabayı ilk aldığımda direksiyonu çok yumuşak gelmişti ve bu özellikle şehir içindeki manevralarda çok güzel ama ne zamanki 120-180 km aralığına çıktım (otoban kullanımı) işte o zaman direksiyon hala yumuşak kalmaya devam etti bu da virajlarda birazda olsa tedirgin ediyor.




Sonuç: Sonuç olarak bir kaç eksiği ve bir MPV için fazla dinamik gelse de ben arabayı beğendim. Arabayı derlemek gerekirse kullanışlılıkta bir kaç eksiği olsa da (soğutmalı göz) yine de çok geri de değil.Kalite olarak belirli bir seviyeyi koruyor. Konfor konusunda çok kötü değil ama biraz daha iyi olabilirdi büyük olasılık makyajla düzeltmişlerdir bunu. Yol tutuş olarak da herhangi bir sıkıntı yok. Yani kısacası bu araba her konuda belirli bir seviye koruyor ve çok yönlülüğü ile güzel bir seçim olduğunu düşünüyorum.

Bu arabanın en büyük sorunu ise motor+otomatik şanzıman ile ülkemizin adaletsiz vergilendirme sistemi. Ülkemizin vergi sistemi için uygun olan 1.6 dizel motora otomatik vites yok. Eğer otomatik vites gibi bir şartınız yoksa 1.6 dizel ile alınabilir tabii 2.0 dizel kadar performans vermez.



Yazan: Berkay TAŞKAPAN

New Report

Close