TEST/ SUPER BABA :VW TRANSPORTER

  •  Marka-Model: Volkswagen Transporter        
  •  Model Yılı: 2011 (T5)
  •  Test Aracını Km’si: 110000
  •  Motor: 1968cc 4 silindir 16V Turbo Dizel TDI
  • ·Güç: 102 hp @ 3500 dev/dk
  • ·Tork: 250 Nm @ 1500-2500 dev/dk
  • ·Şanzıman: 5 ileri manuel
  • ·0-100 km/s: 10 sn
  • ·Son Hız:  Fabrika = 157  Test =190
  • ·Test Tüketimi:8-8.5 litre/ 100 km
  • ·Ağırlık: 2051 Kg
  • ·Azami Ağırlık: 3000 Kg
  • ·Bagaj Hacmi: 9300 L (4.3m²)
  • ·Yakıt Deposu: 80 L
  • ·Bakım Aralığı: 15.000 km’de bir
  • ·Ortalama Bakım Maliyeti: 500-600 TL
  • ·Lastik Ebadı: 205/65/R16
  • ·Lastik Markası: Michelin Agilis 51 (Profesyonel Lastik)

Bugün ki test konuğumuz en başarılı ticari araçlardan biri olan VW TRANSPORTER.
Gelin bu hem aile hem de taşıma aracını beraber inceleyelim.

İÇ MEKÂN

 İlk olarak ön konsol ile başlıyoruz. Karşımıza sert fakat kaliteli bir plastik malzeme çıkıyor. Bizi üzen ilk nokta burası VW in artık burada daha kaliteli bir malzeme sunmasını bekliyoruz. Bu malzeme ön konsolda bulunan deri vites topuzunun bulunduğu kutunun üstüne kadar uzanıyor. Sonrasında ise daha sert bir plastik aşağıya doğru uzanıyor. Vites kutusunun hemen altında pamuk misali bir diz dayama yastığı buluyorsunuz. Bu yastık dizinizin plastiğe değmesine engel olup sizi mutlu ediyor.
Gelelim torpido gözüne. Torpido sizin her ihtiyacınızı karşılayacak kadar büyük, derin ve kullanışlı. İç malzemesi ise çıplak plastik olmasına rağmen kaliteli ve dokunma hissiyatı oldukça iyi.

     
YAŞAM ALANI
   Oldukça büyük olan aracımız yapısı itibarı ile yaşam alanını da bol bol sunuyor. Adeta tarladan farksız şoför mahalli size yolculuklarda son derece keyifli anlar yaşatıyor. Arka koltuklarda ise evinizin 3’lü koltuk keyfini aratmıyor ve tabi ki yine gayet geniş. Şoför koltuğunda 1.90 boyunda bir beyefendi varken bile arkada hayat son derece rahat devam ediyor. Baş mesafesine değinme gereksinimi duymuyorum şayet 2.10 cm lik bir boya sahip değilseniz bunu düşünmeye gerek yok.


EŞYA GÖZLERİ


    VW bu konuda oldukça cömert davranmış ve aracın ön kısmına adeta bir sandık yerleştirmiş. İkili yolcu koltuğunun altında bulunan bu sandık ne yazık ki destek direği nedeniyle ortasından ikiye bölünüyor ama yine de kullanışlılığını kaybetmiyor. Eğer titiz biriyseniz aracınızın temizlik malzemelerini burada muhafaza etmek size son derece keyif verecektir.



Ön konsolda evrak koyabilmeniz için tasarlanmış tabldot tabağına benzeyen 3 gözlü bir evrak gözü var fakat biz daha çok cüzdan , telefon ,gözlük koymak için kullanmaya uygun gördük. 

Kapılara geçecek olursak her iki kapının da üst tarafında 30 cm uzunluk ve 15 cm derinliği ile küçük fakat kullanışlı gözler sizi bekliyor. Ne yazık ki bu gözlerin içinde de herhangi bir kaplama malzemesi kullanılmamış. Kapıların alt tarafına bakacak olursak neredeyse iki torpido büyüklüğünde oldukça büyük gözler sizi bekliyor. Buraları neyle dolduracağınız tamamen size kalmış.

Son olarak tavanda bir adet saklama gözü bulunuyor.






BAGAJ
Bu aracın hem büyük hem de güvenlik önlemleri barındıran bir bagaja sahip olduğunu belirtmek isterim. 9300 L bagaj size, bir ev taşıma imkânı sunuyor. Güvenlik ise yerlerde bulunan 8 adet yük bağlama noktası sayesinde ve ARP (yüke karşı devrilme koruması) sayesinde sağlanıyor.
 
 DONANIM
Aracın teknik donanımında anlatılacak pek bir şey yok. Bu yüzden ayrıntılı biligiye
bu adresten ulaşabilirsiniz.
KONFOR


Önde bağımsız McPherson süspansiyonlu viraj denge çubuklu süspansiyonlar bulunurken arkada bağımsız viraj denge çubuklu süspansiyonlar bulunuyor. Bu süspansiyon sistemi size iyi bir yol tutuşu sağlıyor fakat tümseklerde sizi üzmese de mutlu etmiyor. Ama unutmamak gerek ki bu hem bir aile arabası hem de ticari araç makaslı olmadığına şükredip bir sonraki başlığa geçiyoruz.

YALITIM
VW bu konuda ne yazık ki biz ticari kullanıcılarını üzüyor. 120 nin üzerine çıkmaya başladığınız da rüzgâr sesi artık belirgin halde duyulmaya başlıyor. Yol sesi ise beklentilerimizin bir tık altında kalıyor. Motor sesi ise sanki hiç yalıtıma uğramamış gibi ön konsoldan içeri geliyor. Rahatsız edici bir sesi olmamasına rağmen bazen canınızı sıkabiliyor.

MOTOR
   Aracımız 2.0 L 102 Ps 250 Nm/tork üreten turbo dizel bir üniteye sahip. VW daha önceki kasalarında (T3 ve T4) da baş gösteren turbo arızasını gidermesi gerçekten biz ticari kullanıcılarını mutlu etti. Fakat bunu yapmak için motor hacmini 2.5 L den 2.0 L den indirmesi bizleri rahatsız etti. Çünkü önceki versiyonlarda 2.5 L 105 Ps’ lik motorda memnun kaldığımız çekiş kuvvetini ne yazık ki bu motor seçeneğinde bulamıyoruz. Bu açığı kapatmak için tercih edilecek motor seçeneği ise 340 Nm/tork ile 2.0 L 140 Ps TDI ünite.
   Motorumuzun artı yönlerine değinecek olursak ; bu araçta EBC yani motor freni kontrol sistemi var. Bu sistem aracınızda motor freni yaptığınız anlarda öne doğru yığılma oluşmasına engel oluyor. İkinci bir özelliği ise ARP yani az önce de bahsettiğimiz yüke karşı devrilme koruması. Bunun motor ile alakası ne diyecek olursanız araç boş olduğu durumlarda maks. hız 157 iken aracın içinde 100-400 kg yük aldığında maks. hızı 190’ a kadar artıyor. Yani motor nabza göre şerbet vermeyi biliyor.

ŞANZIMAN

5 ileri kuru kavrama şanzıman gayet iyi çalışıyor fakat aracın performansının düşük olması sebebiyle nadiren olsa da kalkışlarda aracı silkeliyor.
YOL TUTUŞU

VW mühendislerinin bu konuda çok çalıştığını söyleyebilirim. Çünkü sadece yol tutuşu için araç üzerinde 10 farklı yazılımsal donanım var. Bunlara bağlı olarak son derece iyi yol tutuyor ve direksiyon başında yapacağınız her türlü refleksi çok iyi karşılıyor.

SÜRÜŞ
 Yukarıda da bahsettiğimiz üzere aracımız turbo beslemesi dizel üniteye sahip. Sürüşü üç şekilde inceleyeceğiz. İlk olarak aracımızın içi boşken yani ARP sistemi devrede değilken. Transporter bu halde kalkışlarda gayet seri fakat son hızı 157 km/h ile altlarda kalıyor. Sıkıştırmadığınız takdir de  5.vites 2000 devirde araç 100 km/h saat ile size son vitesin kapılarını açıyor.

 Şimdi ikinci seçeneğimiz yani aracımızın içinde ideal yük ağırlığı olan 100-400 kg arası yük olduğu zaman aracın tepkimelerine bakalım. Debriyaj kavrama hissiyatı biraz daha yumuşak ve bu bize son derece keyif veriyor. Süspansiyonlar sanki d segmenti bir VW bu konuda ne yazık ki biz ticari kullanıcılarını üzüyor. 120 nin üzerine çıkmaya başladığınız da rüzgâr sesi artık belirgin halde duyulmaya başlıyor. Yol sesi ise beklentilerimizin bir tık altında kalıyor. Motor sesi ise sanki hiç yalıtıma uğramamış gibi ön konsoldan içeri geliyor. Rahatsız edici bir sesi olmamasına rağmen bazen canınızı sıkabiliyor.



SONUÇ

47.000 TL fiyat la aldığımız bu aracın şu an 2.el piyasası 52.000 -53.000 Tl arası değişmekte. Aracın 2011 model olması nedeni ile fiyat değerlendirmesi pek nitelikli olmayacağını düşünüyorum. “Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu” sloganını hak eden bu araç donanım ve yalıtım bakımından biraz zayıf olsa da diğer ticari sınıf araçların üzerinde kalıyor. Ve son olarak değinmek istediğim bir şey var ki o da her araç ta olduğu gibi kronik hastalıklar.

Bu aracın ne kadar dış tasarımı hoş olsa da kurt kulağı misali büyük ve rahat aynaları katlanma açısı nedeni ile kırılmaya çok meyilli ve ne yazık ki bir ayna tam 700 TL. Aynaların yukarı doğru katlanması hafif şiddetli bir çarpmada kırılmaya neden olabilir

Yazan:Ömer Faruk Ayyıldız

New Report

Close