TEST/ GIYBET: VOLKSWAGEN GOLF 1.4 TSI



TEKNİK VERİLER:

  • Marka-Model: Volkswagen Golf 1.4 TSI BMT DSG Highline
  • Model Yılı: 2016 (mk 7)
  • Test Aracını Km’si: 2500
  • Motor: 1395cc 4 silindir 16V turbo benzinli TSI
  • Güç: 125 hp @ 5000-6000 d/d
  • Tork: 200 Nm @ 1400-4000 d/d
  • Şanzıman: 7 ileri kuru kavrama DSG
  • 0-100 km/s: 9.1 sn
  • Son Hız: 204 km/s
  • Test Tüketimi: 7-7.5 litre/ 100 km
  • Ağırlık: 1270 kg (sunroofsuz: 1249 kg)
  • Bagaj Hacmi: Min: 380 litre Max: 1270 litre
  • Bakım Aralığı: 15.000 km’de bir
  • Ortalama Bakım Maliyeti: 500 TL
  • Lastik Ebadı: 225/45/R17
  • Lastik Markası: Hankook Ventus S1 Evo2

İÇ MEKAN:


MALZEME KALİTESİ: Herkesin malumudur golfün malzeme kalitesi. Genellikle sınıfının en kaliteli arabasıdır. 7. neslinde de bunu sürdürüyor. Gelin bu kaliteyi detaylıca inceleyelim.
      Konsolün üst kısmı olduğu gibi yumuş yumuş plastik. O yumuşak plastik klima kontrollerinin olduğu hizaya kadar iniyor. Ardından malzeme biraz daha sertleşiyor ama tokluğunu korumaya devam ediyor. Torpido kapağının üst kısmında ve 4 kapının da üstünde kalın bir karbon desenli plastik çıta var. Bu arabaya karakter katmış. Kadranların gölgeliğinin içi dahi yumuşak plastik malzeme.

Multimedya ekranın, kontrollerin ve kadranların etrafında – ön konsolun genelinde- piano black adı verilen malzeme kullanılmış. Malzemenin yerine oturtuluşunda hiçbir sıkıntı yok. Ses yapmıyor ve oynamıyor. Tek sıkıntısı; aşırı parlak olduğu için biraz parmak izi ve toz tutuyor. Bütün tuşların malzeme kalitesi ve basma hissi –tuşesi- on numara. Torpido kapağı, sanki arkasında bir hazineyi saklıyormuşçasına kalın, sağlam ve kaliteli.
     

    
    Torpidoyu açtığımız zaman hiçbir şekilde çıplak plastik görmüyoruz. Her taraf kadife ile kaplı. Medya girişleri de torpidoda bulunuyor ve yine derli toplu. Deri direksiyonun ve deri DSG vites topuzunun hissi güzel.
     Direksiyon üzerindeki tuşların da arkasında piyano siyahı kullanılmış. Direksiyon üzerindeki iki büyük gri renkli tuş güzel. Diğerlerinin de hissi fena değil. Ön kapıların üstü yumuşak. Daha aşağısı sert plastik. Kol tutma yerinin ve kapıyı açma yerinin hissi de gayet iyi. Kapı içi gözler kadife kaplı. Kapı içindeki kol dayama kumaş. Deri kullanılabilirdi. Far altı gözü yumuşak plastik. Eşya gözlerinin hepsinin altında ses yapmayı ve kaymayı önleyici yumuşak plastik kullanılmış. Orta kol dayama da siyah renkli iç döşemeye sahip test aracımızda kumaş ancak bej döşemeye sahip araçlarda orası deri. Açıkçası siyah döşemede de deri olmasını isterdim. Arka kapılar maliyet kısmanın kurbanı olmuş maalesef. Arka kapılarda ne ambiyans aydınlatma var ne de ön kapılar gibi yumuşak. Bagaj derli toplu. Stepne ile yükleme alanını ayıran katman gayet kaliteli ve onu belirli bir seviyede tutacak klipsler de arabanın ince düşünülmüşlüğünü gösteriyor.

EŞYA GÖZLERİ VE KULLANIŞLILIK: Torpidonun büyüklüğü orta ile geniş arası. Soğutma olması güzel. Cd ve sd kart girişleri var. Ayrıca bozuk para ve kredi kartı koymak için gözler de mevcut.

     Gözlüklük var ve bayağı büyük. Zorlarsanız 2 gözlük bile sığabilir. Ayrıca arabada sunroof bulunmasına rağmen gözlüklüğün de olması bir artı özellik.

     Far altındaki göz tam ruhsat için. İçinde boş sd kartınızı koymanız için bir göz var.

    Vitesin önünde kapaklı bir göz var ve neredeyse 2. torpido. Cüzdan telefon – hatta 2-3 tane telefon- koyabilirsiniz. Elektromekanik el freni olduğu için ekstra küçük bir göz kazanılmış. O da anahtarınız için birebir. Vitesin arkasında 2 adet kapaklı bardaklık var. Bardaklıkların içinde tutacak dişler var ve bu da hoşuma giden bir başka ayrıntı.

    Kol dayamanın içi de büyük.

     Kapı içi gözler ön tarafta 1 tane 1.5 litrelik şişe ve 2-3 tane 0.5 litrelik şişe hacminde (siz düşünün artık büyüklüğü) Arka kapıdakiler biraz daha küçük ama yine iyi. Öndeki iki koltuğun altında çekmece var. Neredeyse hiçbir arabada olmadığı için hoşunuza gidiyor.

     Arka kol dayama düşmeyen cinsten. İçinde 2 tane büyüklüğü ayarlanabilir bardaklık var.

Bagaj; yükleme eşiği alçak ancak hepi topu 380 litre. Bagaj 4 kişilik bir aile için küçük gelecektir. Hele ki uzun bir tatile falan çıkmayı düşünüyorsanız birkaç eşya arka koltukta olacak sanırım.

     Tam boy stepne var




YAŞAM ALANI: Benim boyum 1.82. Koltuk kendime göre ayarlıyken;

Yolcu koltuğunun arkasında;

Baş mesafesi;

     Fotoğraflardan da gördüğünüz gibi golfün arka yaşam alanı oldukça büyük. Aileniz genel olarak uzun boylu ise golfe sığmakta hiçbir sorun yaşamazsınız. Golfün R modeli de olduğu için (4×4) arkada şaft tüneli var ve biraz yüksek. Bu arka ortaya oturacak kişi için konforsuz bir seyahat anlamına gelebilir. Ancak 4 kişi ideal bir şekilde, arkadaki kol dayamayı açarak konfor içinde seyahat edebilir.


DONANIM:
     Test aracının donanımı Highline diye geçiyor ve en üst donanım paketi. Highline donanımlarına göz atacak olursak;
    Bu linke giderek ayrıntılı bir şekilde donanımlara bakabilirsiniz. En üst donanım gayet dolu. Sadece benim gözümde birkaç eksiği var. ACC ve diğer sürüş asistanları maalesef standart olarak sunulmuyor ve opsiyon olarak almak istediğinizde fiyat çok artıyor. Ben bunların da highline’da standart olmasını isterdim. Onun dışında söyleyebileceğim herhangi bir şey yok. Birkaç önemli donanımdan kısaca bahsedeyim. Auto hold gerçekten çok iyi bir sistem. Araba durduktan sonra siz hiç frene basmıyorsunuz, yokuşta geriye kaydırmıyorsunuz. Çoğu araba 3-5 saniye tutar sizi, bunda belirli bir süresi yok. Trafikte ciddi rahatlık.
   Işıklı makyaj aynaları var.
 

   Xenon farlar var. Aydınlatması yeterli, uzunları muhteşem.

     6.5’’ boyutunda bir multimedya ekranı var. Dokunmatiği ve çözünürlüğü gayet iyi ve oldukça fazla fonksiyonu var. Kadranların arasında da renkli bir ekran var ve o da gerekli bilgileri sunuyor. Modern donanımlardan bol bol sensör mevcut.

     17’’ hafif alüminyum alaşım Dijon jantlar.

KONFOR:
     Volkswagen, 120 beygirden az güç üreten motorlara sahip araçların arka takımında torsiyon çubuğu, 120 beygirden fazla güç üreten motorlara sahip araçların ise arka takımında tam bağımsız süspansiyon kullanma kararı almış. Bana soracak olursanız bu mantıksız bir karar. Güçsüz araba alanlar neden daha kötü bir altyapıya sahip olsun ki? Ayrıca bu alt yapı farkı amörtisör farkını da beraberinde getirmiş. Torsiyon kullanılan araçların (1.6 TDI ve 1.2 TSI) amortisörleri bağımsız kullanan araçlara(1.4 TSI, 2.0 TSI) göre biraz daha yumuşak. Burada VW performanslı motorların daha agresif kullanılacağını, dolayısıyla biraz daha sert olması gerektiğini düşünmüş. 1.4 TSI aracımızda buna rağmen konforun gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Süspansiyon gürültüsü – yalıtıma da bağlı olarak- gelmiyor ve uzun yol seyahatlerinde yormuyor. Şehir içindeki kasislerden de çok tok ve rahat şekilde geçen golf hız ve kasisin büyüklüğü aşırı artarsa ters tepkiler de verebiliyor. Ancak bunun için ciddi anlamda hızın ve kasis büyüklüğünün artması lazım ve bu da gerçeği pek yansıtmıyor.

     Koltuklara geçecek olursak Alcantara-kumaş karışımı döşemeye sahip koltuklar oldukça rahat. Sürücü koltuğu ve yolcu koltuğu 7 yöne ayarlanabiliyor. İdeal sürüş pozisyonunuzu yakalayabiliyorsunuz.

    17’’, 45 yanaklı lastiklere ve torsiyonda kullanılandan daha sert amortisörlere göre oldukça yüksek bir konfor düzeyi var ve bu konuda benim takdirimi kazandı. Türkiye şartlarında sert araba çok makbul değil, yumuşak araba da virajlarda sıkıntı yaratır. Golf bu haliyle tam kıvamında.
YOL TUTUŞ:

     Golf 7. nesliyle mqb adı verilen modüler bir platforma geçti ve bu golfün 100 kg zayıflamasına olanak sağladı. Ancak bazı şeylerden de ödün vermişler. Golf mk5 altyapısı; herkesin takdirini ve beğenisini kazanmış bir platformdu. Yol tutuş gayet iyiydi, ve araba tutmanın ötesinde aynı zamanda focusa benzer bir şekilde eğlenceliydi. Şimdiki golfe dönecek olursak arabanın arkası kesinlikle kayma eğiliminde bile değil. Zaten kayma olayının kokusunu alan ESP anında devreye giriyor. Bu olay araba tutkunları için kötü. Çünkü arabanın arkasının kayması tutkun için bir zevktir aynı zamanda önünün kaymaması da. Ön takıma gelecek olursak 125 beygirlik güçle gayet iyi başa çıkıyor. Arabayı zorlamaya başladığınızda kayma eğilimleri %90 ön taraftan oluyor ve bu insanı mutsuz ediyor. Eğer ki ağırlık dağılımı yapmaya kalkarsanız ( eğlenmeye zorlarsanız kendinizi) anında ESP devreye giriyor ve ESP kapanmıyor. Yalnızca ASR kapanıyor.

  
    Yalnız şöyle bir açıklık getireyim golfün bu haliyle yol tutuş limitleri kesinlikle düşük değil hatta ortalamanın üstünde. Benim golfün alt yapısı ile ilgili eleştirdiğim şey arkasının kaymaması ve bir araba tutkununu eğlendirememesi. Güvenlik ile ilgili kafanızda kesinlikle bir soru işareti oluşmasın.
    Direksiyon hissi de pek yok. Ancak ağırlığı, tokluğu yerinde. Frenlerin gücünü ve dozajlamasını beğendim. Gaz pedalinin tepkilerinde ilk 1 mm biraz ölü gibi ama sonrası gayet canlı. Arabanın yüksek hızlardaki kararlığı da iyi.

YALITIM:
     Araba bu konuda gerçekten çağ atlamış ve sınıfını bırakın üst sınıflarla yarışacak derecede iyi bir iş çıkarmış. Rüzgar sesi; 150 km/s hızdan itibaren gelmeye başlıyor. 170-180 den sonra iyice artıyor ama verdiğim hızların ne kadar yüksek olduğuna dikkatinizi çekerim. Motor sesi sakin kullanımda ve otoban hızlarında kesinlikle gelmiyor. Gazlarsanız 4500 d/d dan sonra kötü bir turbolu motor sesi geliyor. Yol sesi, 225 tabanlı lastiklere göre gayet iyi. Duyuluyor ama rahatsız etmiyor. Şehir içi süratlerinde arabanın içinde hiçbir ses yok. Bu sükunete hayran kalıyorsunuz. Meşhur tok kapı sesi fazlasıyla bu araçta da var. Kapıyı kapattığınız an dış Dünya ile bağlantınız kesiliyor ve bunu C segmenti bir araçta yaşamak sizi oldukça şaşırtıyor.

MOTOR:

    1.4 turbo benzinli TSI ünite 125 beygir güç ve 200 Nm tork üretiyor. Bu değerlerin oldukça mütevazı olduğu görülebiliyor ama arabanın hafifliğiyle birlikte motorun gayet iyi yürüttüğünü söyleyebilirim. Son hız konusunda fabrika verisi biraz az tutulmuş. Gerçekte bu rakamın çok daha üstüne çıkabiliyorsunuz. Turbo olduğu için  sesi hiç güzel değil ama çok sık duymamanız durumu kotarıyor. Motorun gücünü yetersiz bulanlar için aynı motorun 150 beygirlik versiyonu da satılıyor ama hiç gerek olmadığını söyleyebilirim.

   
   

      Tüketime gelecek olursak size birkaç değer vereceğim. Kontak kapatılacak trafikte klima açık 10 litre yaktı ancak bunun çok aşırı bir senaryo olduğunu söylemem lazım. Şehiriçi normal trafikte, ara sıra çevreyoluna da çıkarak 7-7.5 litre arası yakıt tüketiyorsunuz. Akşam yollar boş iken şehir içi 5.9 litre dahi gördüm. Performanslı kullanımda 12-13 litreleri bulabiliyor. Otobanda 110-120 civarı 6 litre yakıyorsunuz. Son olarak minimum 4.9 litre gördüm ama büyük çaba sarfettiğimi söylemem lazım.

    
      Sonuç olarak yakıtın iyi olduğunu söyleyebilirim.
ŞANZIMAN:

      Çift kavramalı DSG şanzımanımız var. DSG artık bir marka olmuş ve üzerine söylenecek pek bir şey yok ama yine klişeleri anlatayım. Çok çok hızlı vites değiştiriyor ve vites değişimleri çok sarsıntısız. Motorla şanzımanın uyumu on numara. Genel olarak şanzıman biraz da az yakıt tüketmek için yüksek vites düşük devir gitmeye çalışıyor ama bu tamamen sizin gaz pedalına olan davranışınıza bağlı. Biraz fazla basarsanız bir alt viteste, daha da fazla basarsanız bir alt viteste ve eğer gazı köklerseniz redline’a kadar devir çevirtiyor. Ancak manuelde dahi şanzımanı korumak açısından devir kesiciye girmiyor ve bir üst vitese atıyor. Şanzımanın tek eksisi 10 civarında giderken 1. Vitese atmaması ve 2. Viteste yarı kavrama yapmaya çalışması. Bu biraz debriyaj balatasının ömrünü kısaltıyor ve doğal olarak yarı kavrama esnasında bir anda yürümüyor, bir gecikme oluşturuyor. Manuelde kullanımda kulakçıkların tepkisi iyi.

      Şanzıman genel olarak iyi ama 10.000 lira değer mi derseniz gelin sonuca geçelim:

SONUÇ:
     90.200 TL lik fiyat etiketiyle sunulan highline’ın üzerine test aracımızda sunroof, geri görüş kamerası ve tungsten gri renk opsiyonu var. Bu halde 95.000 TL yi bulan aracın ucuz olmadığını söylemem lazım. Diğer rakiplerinden ortalama 5-6 bin TL fazlası insanı düşündürüyor ancak yazıda da anlamışsınızdır; sadece sürüş zevki kısmında düşen golf bence sınıfının en iyisi ve bu yüzden rakipleri ile arasındaki fiyat farkı çok göze batmıyor. Benim en çok hoşuma giden arabanın çok yönlü olması. Fiyatı kabartan asıl şey DSG aslında. Ben kesinlikle 10.000 TL değeceğini düşünmüyorum. Başlıktan da anlayacağınız üzere golf her zaman tartışma konusu olmuştur. Bu kasasında bunu fazlasıyla sürdürüyor. İnsanlar diyor ki niye ben golfü diğer rakiplerinden daha pahalı iken satın alayım. Baktığınız zaman evet golf de sonuçta ”halk arabası” Ancak hiçbir rakibi golf kadar her alanda başarı sağlayamadı. Sonuç olarak bu araba C segmentinde bu fiyat skalasında bagaj hacmi aramayan kişiler için çok iyi bir seçenek ve ben kesinlikle tavsiye ediyorum.

YAZAN: DENİZ AÇIKGÜL

TEST/ GIYBET: VOLKSWAGEN GOLF 1.4 TSI” için 3 yorum

New Report

Close

%d blogcu bunu beğendi: