TEST/ BAŞ TACI: BMW 3.20İ ED



TEKNİK ÖZELLİKLER:

  • Marka-Model: BMW 3.20İ ED Türkiye Paketi
  • Model Yılı: 2014
  • Test Aracının Km’si: 32500
  • Motor: 1598 cc 4 silindirli turbo beslemeli ünite
  • Güç: 170 hp @ 4800 d/d
  • Tork: 250 Nm @ 1500-4500 d/d
  • Şanzıman: 8 ileri tork konvertörlü ZF
  • 0-100 km/s: 7.6 saniye
  • Son Hız: 230 km/s
  • Test Tüketimi: 8.5 lt/100 km
  • Ağırlık: 1495 kg
  • Bagaj Hacmi: 480 litre
  • Bakım Aralığı: 10000 km’de bir
  • Ortalama Bakım Maliyeti: 900 TL(balatalar ile 1700 TL)
  • Lastik Ebadı: 205/60/R16
  • Lastik Markası: Bridgestone Turanza er300

İÇ MEKAN:


MALZEME KALİTESİ:İç mekanda çoğu yer yumuşak. Sert olan yerler de vitesin yan tarafları. Torpidonun üstünde ve vitesin yanında gri renkte plastik bir çıta var ve yerine oturtuluşu çok iyi, hiç ses yapmıyor ve oynamıyor. Multimedya tuşları, klimanın tuşları çok sağlam ve kaliteli. Torpido kapağı da oldukça yumuşak ve açma kapama hissi çok güzel. Torpidonun içerisinde hiçbir yerde çıplak plastik yok, her yer kadifeyle kaplı. İç mekanda yazabileceğim tek eksi kapı kollarından gelen trim sesleri .


EŞYA GÖZLERİ VE KULLANIŞLILIK: 

Torpidonun büyüklüğü yeterli.

Vitesin önünde bir göz var ve kapağını kaldırınca bardaklık oluyor. Onun önündeki göze de iki tane telefon rahatlıkla sığıyor.

Kol dayamanın genişliği iyi ama yüksekliği az. Kol dayamanın içinde aux ve usb bağlantıları var.

Kapı içleri ön tarafta 1 tane 1.5 litrelik şişe ve 3 tane 0.5 litrelik şişe hacminde.  Arka kapı içlerinde bu alan daha dar. Arka kol dayamanın içinde iki tane bardaklık bulunuyor.




BAGAJ:  480 litre ve 4 kişilik bir aile için yeterli . Lastikler run flat olduğu için stepne yok ve yerine iki tane göz var.





YAŞAM ALANI:Benim boyum 1.76 ve arkada rahatça oturabiliyorum ama ortada şaft tüneli olduğu için ortada oturan kişi çok rahat olmayacaktır.


DONANIM:
Araç Türkiye paketli ve üstünde herhangi bir ekstra yok ( modern line gibi ) .
Araçta xenon far var kısa ve uzunları muhteşem.

Opsiyonel bir müzik sistemi olmadığı için çok güçlü ve kaliteli ses vermiyor.

KONFOR:
     Aracın konforu gayet iyi. Hiçbir yerde pat küt yapmıyor ve çalışma sesi de gelmiyor. Konforun iyi olmasında 16″ lastiklerin de payı var. Daha büyük lastikle konfor nasıl olur bilemem dediğim gibi şu anki hali ideal.
     Test aracın da bej renginde sensatec deri döşeme koltuklar bulunuyor ve 6 yöne ayarlanıyor. Koltuklar, şehir içinde hiçbir şekilde rahatsız etmiyor. Ama uzun yolda biraz ağrılar başlıyor.




YOL TUTUŞ :

       F30 da ESP tamamen kapatılabiliyor. Açık olsa bile hemen devreye  girmiyor. ESP’yi kapattıktan sonra direksiyonu hafif kırıp gaza basarsanız (2. veya 3. viteste ) arka yavaş yavaş açılmaya başlıyor ve toplayabiliyorsunuz.  Çakıl, kum gibi yerlerde sadece traction bile kapalı olsa yanlayabiliyorsunuz ve tamamen kapalı olmadığı için sizi tehlikeye atmadan eğlendiriyor.

     Direksiyon da hem düşük hızlarda, hem de yüksek hızlarda sertliği çok iyi yanlamaya başladığınız zaman hafif yumuşadığını hissediyorsunuz. Aracın yüksek hızlardaki kararlılığı çok iyi. Şerit değiştirme olsun, viraj dönme olsun hiçbir şekilde tedirginlik yaratmıyor.


YALITIM:
     Araç yalıtım olarak da gayet iyi. 130-140 gibi hafif rüzgar sesi gelmeye başlıyor ama bu hiçbir şekilde rahatsız edici seviyeye çıkmıyor. Araçla 200+ hızlara da çıktık. İçeride konuşmak için bağırmaya hiç gerek yoktu. Neredeyse 140’ta çıkan rüzgar sesiyle aynı seviyedeydi. Motor sesi 3500 d/d’dan sonra hafif hafif gelmeye başlıyor.

MOTOR:

     1.6 turbo benzinli bir motor var. 170 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor ve araba gayet iyi yürüyor. Motor sesi olarak turbolu olduğu için aşırı iyi bir sesi yok ama arada geliyor ve benim çok hoşuma giden bir sesi var. 2000d/d civarında gazı dipleyip bıraktığınızda güzel bir ıslık sesi geliyor. Üst devirlerde de geliyor ama motor sesi arttığı için fazla duyulmuyor.

     Tüketim olarak da şehir içi dikkatli kullanırsanız 8-8.5 arası yakar ama dikkatli olmazsanız 9.5-10 civarına kadar çıkabilir. Uzun yolda 90-100 sabit gittim ve 4.4 yaktı. Bu çok iyi bir değer. 1050 km yol yaptık ve bunun içerisinde gazlamalar 90 sabit 200+ hızlara çıktım. Böyle de 6.4 yaktı. Çıkılan hızlara bakıldığında yine iyi bir değer olduğu görülüyor.


ŞANZIMAN :
   
    Tork konvertörlü ZF marka bir şanzıman var ve gerçekten çok iyi. Hem şehir içinde hem de performanslı kullanımda çok etkili. Manuel kullanımda itaatkar. Benim bu şanzıman için eksi olarak söyleyebileceklerim; eco pro modunda 1-2 arasında bazen sert geçişler yapıyor. Onun dışında kusursuza yakın bir otomatik şanzıman.

SONUÇ :

     Kullandığımız test aracı 147.000 TL’lik fiyat etiketiyle sunuluyor. F30 konforuyla, performansıyla, yakıt ekonomisiyle ve sessizliği ile sınıfında liderliğe oynuyor. Bu haliyle ses sistemi hariç herhangi bir eksiği yok gibi gözüküyor. Rakipleriyle arasındaki fiyat farkına değinmek gerekirse F30 yine daha iyi. Mercedes-Benz C serisi 9 bin TL daha ucuz ama izolasyon, performans ve konfor açısından F30’un gerisinde kalıyor. A4 2 bin TL daha pahalı ve performans olarak daha kötü bir araç. D+ segmentinde önemli bir yeri olan aracı size önerebilirim.

Yazan : Hazar KURU

New Report

Close