TEST/ AİLE BABASI: OPEL ZAFİRA

 

    Teknik veriler:
  • Marka-Model: Opel Zafira 1.6 Comfort 2003
  • Test aracının km: 105000
  • Motor:  1598 cc, 4 silindirli atmosferik benzinli
  • Güç:  102 hp @ 6000 d/d
  • Tork: 150 Nm @ 3600 d/d
  • Şanzıman:  5 ileri manuel            
  • 0-100 km/s: 13 sn
  • Son hız: 180 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 8 litre/100 km
  • Ağırlık: 1390 kg
  • Bagaj hacmi: 140 litre
  • Ortalama bakım maliyeti: 350 tl

İç Mekan:
    Zaten sınıfı ve boyutları gereği geniş olan iç mekan 8 adet kocaman cam, açık renk konsol ve döşemesiyle son derece ferah hissettiriyor. Geniş yaşam alanı ve ticari araçları aratmayan bagajıyla kalabalık aileler için son derece kullanışlı bir otomobil.
     Ön konsol yumuşak dokulu sert bir malzemeye sahip, kalitesi günümüze göre düşük olsa da piyasaya çıktığı dönem için kabul edilebilir. Klima kumandalarının ve teybin bulunduğu orta kısımsa çizilmeye yatkın yumuşak dokulu siyah bir plastikle kaplı. Ancak vitesin etrafındaki plastik çok kalitesiz ve araçtaki genel kalitenin altında.  

                                                                                                                                

                          
    Dört kapıda kullanılan malzemelerde aynı, üst kısımda yumuşak bir plastik, ortada kol dayamanın bulunduğu kısım kadife, kapı kolu, küllük ve cam kumandalarının bulunduğu kısım plastik, kapının alt kısmı ise yumuşak ve kaliteli plastik ile kaplı. Kapı içi gözlerse ön kapılarda çok küçük olsa da arka kapılarda biraz daha kabul edilebilir boyutlarda ama bir mpv için küçük.


             
     Koltuklara gelirsek, araç üç sıra koltuğa sahip ve toplamda 7 kişilik. Bagaj koltukları orta sıranın altında gizleniyor ve açılması son derece rahat. Sürücü koltuğu 4, yolcu koltuğu 2 yönlü olarak ayarlanabiliyor ve ikisi de bel destek ayarına sahip. Açılıp kapanabilen kol dayama ise şehir içinde kullanışlı olmasa da uzun yolda işinize yarıyor. Orta sıraya gelirsek (ki bu kısım arabanın en konforlu yeri) ön koltuklardan daha yüksek konumu, iyi diz-baş mesafesi, havalandırma kanalı, kol dayaması ve bardaklığıyla son derece konforlu ancak biraz yüksek olan şaft tüneli ortadaki yolcuya sıkıntı çıkarabilir. Koltuklar 60:40 oranında katlanabiliyor veya oturak kısmı içe doğru katlanarak ön koltuklara iyice yaklaştırılabiliyor. 3. sıra koltuklar ise çocuklar ve ufak tefek yetişkinler için uygun ama orta sıranın hareket edebilmesi sayesinde diz mesafesi konusunda biraz daha toleransı var. 3. sıra koltuklarda sahip olduğu emniyet kemeri, eşya gözü ve bardaklığıyla son derece kullanışlı bu kısımdaki tek eksik havalandırma kanalı bulunmaması. 3. sıra koltuklar açıldığında bagaj hacmi sıfırlanıyor.

Boy :1.70 cm

        

    
   Aracın en büyük eksiği ise bir mpv olmasına rağmen eşya gözü eksikliği. Ön kapı gözleri çok küçük olsa da koltukların yanındaki gözler kullanışlı ve büyük ancak koltuk altında çekmece ve ya far altında göz yok. Vitesin önünde 2 bardaklık ve onun önünde ufak bir oyuk var, anahtar, telefon ve cüzdanım sığıyor. Torpido ise gayet kullanışlı derin yapısı sayesinde gayet iyi bir hacme sahip, ışıklı ve kadife kaplı. Orta sırada koltuk arkası file ve kapı içi gözler hariç eşya gözü bulunmazken 3. sırada 2 bardaklık ve koltuklar arasında ufak bir göz bulunmakta. Bunların yanında bagajın yan duvarlarında bulunan kapaklı gözler ve oyuklar bagajdaki karmaşıklığı önlemede yardımcı oluyor ve zeminde bulunan gizli göz ise görünmesini istemediğiniz eşyalar için ideal aynı zamanda stepne ve lastik tamir kitine de buradan ulaşılabilmekte. Araçta biri vites önünde biride bagajda bulunan gözde olmak üzere 2 adet 12V çakmaklık bulunmakta.
                                        

                      

       
       Yalıtım ve Konfor :
   Geniş iç hacim ve yumuşak koltuklarla gayet rahat hissettiren iç mekan, iyi yol yalıtımı, benzinli motor sayesinde 3 bin devri geçmeden sesinin rahatısız edici olmaması ve 100-110 km/s hıza kadar hissedilmeyen rüzgar yalıtımıyla uzun yolda yolcularını rahat ettiriyor. Ancak 110 sonrası aracın yüksek yapısından dolayı rahatsız ediyor ve 150 den sonra içeride fırtınalar kopuyor.
   Bir Opel için yumuşak ancak bir mpv için gergin olan süspansiyonları göz korkutsada 65 yanaklar sayesinde konfor yeterli. Hızınız yüksek ve çukurlarda çok dik veya derin değilse konfor konusunda üzmüyor.


Donanım :
  ABS, klima, hidrolik direksiyon, 4 cam otomatik, ön-arka kol dayama ve bardaklık, derinlik-yükseklik ayarlı direksiyon, 2 airbag, ön sis farları bulunmakta.
Motor ve Tüketim :
  1598 cc 102 hp ve 150 nm gücüyle üzmese de tatminde etmiyor. Atmosferik motoru üst devirlerde kullanmak zevk verse de aracın gaza basmanız hiç tahammülü olmuyor ve benzin göstergesi anında düşüşe geçiyor. 3 bin devri geçmediğiniz sürece uzun yolda 6, şehir içinde ise 8-8.5 litrelerde gezmek mümkün.
        Sürüş  :
  Araç orta sertlikte debrijayı ve sizi zorlamayan vites geçişleri sayesinde rahat bir kullanıma sahip ve geniş cam yüzeyleriyle beraber görüş açıları çok geniş. Mpv olsada c sınıfı sedanlardan az olan uzunluğu sayesinde şehir içindede rahat bir kullanıma sahip.
  Önde bağımsız macpherson, arkada ise yarı bağımsız süspansiyon sistemine sahip olan araç, hem gövdenin hemde aracın yerden yüksekliğine rağmen tatmin eden ve tedirgin etmeyen bir yol tutuşa sahip tabi bunda Conti Pc5 lerinde payı büyük.  Genelde önden kayma eğilimi gösteren araçta hidrolik direksiyon sayesinde bir nebze iletim alabilmek mümkün ancak 65 yanaklardan dolayı gövde salınımı yüksek ve direksiyonun tepkileri direk değil.

  Önde 280, arkada 264 mm çapında disklere sahip olan frenin dozajlaması gayet güzel ve dengeli, frenleme gücüyse araç yüklüyken tedirgin ediyor, iyi lastiklerle biraz daha tatmin ediyor. Abs nin erken devreye girmesi ise can sıkıcı. 

Sonuç :

 Zafira; geniş yaşam alanı, bagajı, +2 koltuğu ve kullanışlılığıyla yüzünüzü güldürürken, şehir içinde yüksek tüketimiyle üzüyor. Uzun yoldaysa tam bir keyif makinesi haline geliyor. Performansı dert etmeyen ve uygun fiyata aileye uygun 2. bir araç düşüne babalar  için mantıklı bir tercih. 


Yazan: Cenk AKYÜZ

TEST/ AİLE BABASI: OPEL ZAFİRA” için 2 yorum

New Report

Close

%d blogcu bunu beğendi: