Hyundai İoniq İlk Sürüş

[​IMG]
Elektrik ünite:43 beygir
Motor:1.6 atmosferik 105 hp; 147 nm tork
Ağırlık: 1500 kg
Dingil mesafesi: 2700mm
Vites:6 ileri dct
0-100: 11.1 sn
Test yakıt tüketimi:7,0 Ortalama tüketimi:6,6

Ardından test sürüşüne çıktık.Test parkuru 12-13 km git-gel mesafeydi.Gidişte normal mode da dönüşte sport mode da kullandım.Dijital gösterge ekranı normal modda hız -şarj miktarı gösterirken sport modda kırmızı ve sarı renkte devir ve hız gösteriyor.Ekran yüksek çözünürlüklü baya bir albenili.
[​IMG]

İLK İZLENİM: Oturma pozisyonu tamamen elektrikli koltuk sayesinde kolayca ayarlanıyor.Direksiyon 2 yönlü de ayarlanabiliyor. Biraz yüksek oturuş pozisyonu hakim.Direksiyon üzerindeki deri pek kaliteli hissettirmedi.Tuşlar ve konsol butonları uzun ömürlü,dokunma hissi iyiydi.Kapı kolçakları deri kaplı; kapı gözleri yeterli. Burada ilginç bir ayrıntı vereceğim.Satış danışmanının söylediğine göre kapı içleri taşla kaplı.Bana plastik gibi geldi ama danışman bunlar taş dedi akşam parlıyormuş.Torpido gözü orta hacimde.Direksiyonun solunda küçük gözlerden yok.

Arka camın geniş tutulması ve 2 parça olmasıyla arka görüşe çok hakimsiniz.

Geri görüş kamerasının çözünürlüğünü beğenmedim. Orta ekranda multimedia içinde gezmek kolay ve doğal. Applecar’a çok rahat bağlanabildim. Dokunmatik hızlı çalışıyor.Ses açma kapama tuşu koydukları iyi olmuş uzun süre dokunmatiğe basmak zorunda kalmıyorsunuz.Ses sistemi Infinity ses sistemi var arabada.Ses çok yüksekte bile bozulmuyor netliğini çok beğendim. Jbl kadar var diyebilirim.2 usb girişi bir aux bir 12V soket ve kablosuz şarj edilebilme gibi donanımlar çok doyurucu.

Arka şaft tüneli yüksek; 3.kişi ortaya oturunca zorlanır.Arka tarafta havalandırma kanalları var.Koltuklar sert,saran tarzda tasarlanmış(kumaş).Bagaj 500 lt yatay olarak yükleme alanı sunuyor dikey olarak fazla bir yeriniz yok.

SÜRÜŞ: El freni beklediğimiz gibi değil.Amerika pazarına göre tasarlanmış şekilde debriyaj yerinde push on/push off pedal olarak var.[​IMG]

Yukardaki görselde debriyajın orda görülüyor el freni.

Sürüş esnasında dikkatimi çeken ilk şey motor-şanzıman uyumsuzluğuydu.Sarsıntılı vites değişimi yapıyor. Kickdown yaparken öne yığılıyorsunuz. 20-30 km/sa hıza kadar elektrik ünite görevini net yaparken benzinli motora geçişte sarsıntı yapıyor ve her vites yükselmede ve düşürmede ayrıca sarsılıyorsunuz. Hızlanma gayet iyi mutlu ediyor. Sport modda hoparlörlerden sanal motor sesi veriyor kendinizi baya bir gidiyor hissediyorsunuz. Tekerlek sesi çok alıyor. Süspansiyon sönümlemeleri sert ama bunu virajda rijitlik olarak geri dönüyor. Esp kapatılamıyor.Rüzgar sesi 140 da gelmeye başlıyor bunda hava sürtünme katsayısının 0.24 gibi düşük olmasının avantajı çok.Görüş açıları gayet iyi kör nokta tespit edemedim.Ani frende dörtlüsünü yakıyor ama söndürmüyor sizin söndürmenizi bekliyor. Ayağınızı gazdan çekince küçük ve güçsüz elektrik ünitesini doldurmak için re-charge yapıyor fakat fren hissiyatınızı baltalayacak kadar güçlü bir sürtünme yok ortada.Direksiyon sport modda iyi ağırlaşıyor.Tepkileri ani verebiliyor. IONIQ in dönüş çapı çok fazla geldi bana.Park ederken 2 kere ileri-geri yaptırdı. Focus kadar kötü olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

NOT:15 bin km de bir servise gidiyorsunuz.500 tl standart bakım ücreti.Piller 5 yıl garantili lityum-iyon polimer tip.

Sonuç: 122 bin lira donanımlar ve hibrit motor için çok olsa da piyasa içinde bana çok gelmedi. i30 dizelle aynı para.Bana 2 tık fazla yakıyor gibi geldi.Test arabası olmasının ve İstanbul’dan kara yoluyla geldiğini düşünürsek bu tüketim verileri makul seviyelere inecektir. Hyundai hibrit piyasasına girişini bence fena yapmamış.Ancak elektrik ünite güçsüz verilere sahip.Çabuk bitiyor ve yakıt tüketimini azaltmak yerine güce katkı sağlıyor.Ağustos sonunda Türkiye’ye ithal edilmeye başlanacakmış. Şu an için ellerinde 4 arabaları varmış.

 

Yazan: Atıf Erdoğan

New Report

Close